Rouw en verlies bij kinderen en jongeren

Veel kinderen en jongeren krijgen in hun leven te maken met een verliessituatie. Bij rouw(en) wordt vaak gedacht aan het verliezen van een dierbare door overlijden, maar ook een scheiding of verhuizing zijn voorbeelden van een verliessituatie. Daarnaast kan worden gedacht aan het verliezen van een huisdier, een miskraam, een beste vriend(in) of een dierbare die door ziekte of een ongeval niet meer zal worden wie hij/zij vroeger was. 

Stilstaan bij de impact van deze gebeurtenis(sen) en het erkennen van de daarbij behorende emoties is essentieel om het rouwproces te doorlopen. Bij rouwverwerking besteed ik aandacht aan het erkennen van het verlies, omgaan met de warboel van emoties, herinneringen ophalen en zingeving. 

Wanneer kinderen of jongeren op vroege leeftijd te maken krijgen met een verlies, dan wordt hun veerkracht behoorlijk op de proef gesteld. De onkwetsbaarheid naar buiten en de behoefte om niet anders te zijn dan anderen zorgt er soms voor dat kinderen en jongeren alleen staan in hun verdriet. 

Rouwen in de kinder- en pubertijd hoeft zeker niet te lijden tot problemen. Soms komen kinderen en jongeren er steviger en rijker uit. Om dit te kunnen bereiken hebben zij steun nodig van anderen, op school, thuis en van vrienden. Juist in deze leeftijdsgroep is de steun van leeftijdsgenoten erg belangrijk. Om deze reden biedt Veer voor kind en gezin, in samenwerking met Equikids & coaching,  een lotgenotengroep voor rouwende kinderen en jongeren aan. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt voor rouw na scheiding en rouw na overlijden.  

De lotgenotengroep onderscheidt zich door het inzetten van lichaamsgericht werken en ervarend leren. Denk hierbij aan het werken met paarden, creativiteit, kickboksen en mindfulness.

Heb je hulp nodig bij het rouwproces van je kind of behoefte aan het delen van jouw verliessituatie? Informeer gerust naar de mogelijkheden.