Brus

In mijn praktijk zie ik veel kinderen met een chronische ziekte, beperking, gedragsstoornis of andere problematiek. Zo ook in mijn eerdere werk in het speciaal onderwijs. Ik merkte geregeld dat er minder aandacht is voor de broers/zussen van mijn cliënten, ofwel brusjes genoemd, en dat zij vaak in de zorgrol en reddersrol waren gekropen. Vaak zonder dat ouders zich hier bewust van waren. Vanuit deze ervaring heb ik onderzoek gedaan naar wat voor invloed brus zijn heeft op de algehele ontwikkeling van een kind.

Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek kan ik concluderen dat ik de brus help om zijn ouders bewust te maken van de impact die het kan hebben om een zorg-intensieve broer/zus te hebben, handvatten en tips te geven zoals het: meer tijd nemen, open communicatie, stilstaan bij behoeften van de ander en te zorgen dat ze écht met elkaar in gesprek en verbinding komen. Daarnaast is het voor de brus helpend om in contact te komen met lotgenoten.
 

Heb jij een gezin met een kind met beperking en wil je handvatten hoe je hier mee om kan gaan? Ik help je graag.
 

Veer voor kind en gezin organiseert lotgenotencontact momenten voor brussen, mocht je kind hier behoefte aan hebben informeer dan gerust vrijblijvend naar de mogelijkheden.